logo

Slip for kalk i brusenichen og badeværelset

Kalk i brusenichen er både træls at se på, og så giver det også en bad vibe, når vi står og skyller os. Det er jo i brusenichen, hvor vi gør os selv rene – så hvorfor skal der være så meget skidt, vi ikke kan få væk derinde fra?

Heldigvis er det ikke svært at rengøre brusenichen for kalk, så længe man blot ved hvordan. Og i denne artikel viser vi dig hvordan du skal bære dig ad. Læs med herunder, og bliv klar til at gå i krig mod kalken i brusenichen på et par minutter.

Hvorfor kommer der kalk i brusenichen?

Lad os først lige stå fast hvorfor kalkpletterne opstår i brusenichen i første omgang.

Kalk er et mineral, der findes naturligt i al grundvandet i Danmark – og derfor også i det vand, der kommer ud af din bruser. Kalk er ganske ufarligt for mennesker, men det kan give aftegninger og pletter på både glas og service. Og altså også i brusekabinen.

Sådan får du bugt med kalk i brusenichen

Kalk opleves af mange som hårdfør, fordi det ikke forsvinder sammen med øvrigt snavs, når vi anvender normale rengøringsmidler. Her skal du have fat i et lidt skrappere rengøringsmiddel. Vi anbefaler, at du anskaffer dig:

  • Et anti-kalk rengøringsmiddel (fx Cillit Bang Anti Kalk eller Ajax Spray Anti Kalk)
  • En syre (enten eddikesyre, citronsyre eller mælkesyre)

Herunder får du en trin-for-trin-guide til hvordan du skal bære dig ad med rengøringen.

Trin 1: Start med at skylle væggene ned med vand

Inden du anvender dine rengøringsmidler – om det er det almindelige rengøringsmiddel eller syren – så bør du lige til en start få skyllet brusenichen ned. Fugerne i brusenichen skal nemlig gerne mættes med vand, så de ikke suger hverken rengøringsmidlerne eller syren (hvilket fugerne kan gå i stykker af).

Så tænd for vandet, og skyl væggene i brusekabinen godt til.

Trin 2: Brug et anti-kalk rengøringsmiddel

Herefter er det tid til at tage det milde anti-kalk rengøringsmiddel i brug. Vi starter med det milde rengøringsmiddel, da det er mest skånsomt mod brusenichens vægge, fliser og/eller fuger.

Fat rengøringsmidlet, og sprøjt det i plamager over hele brusenichen. Herefter kan du tage en almindelig husholdningssvamp, og køre rengøringsmidlet godt ind i væggene med cirkelbevægelser. 

Lad rengøringsmidlet sidde i ca. 30 minutter, og skyld efter med rindende varmt vand. Gentag om nødvendigt et par gange.

Trin 3: Brug eddikesyre, hvis kalkpletterne er særligt hårdføre

Hvis gentagne ture med det almindelige anti-kalk rengøringsmiddel ikke tager kalkpletterne i din bruseniche, så kan det være nødvendigt at tage skrappere midler i brug. Her er det mest almindeligt at bruge husholdningseddike, men du kan også bruge citronsyre eller mælkesyre, hvis du har det stående.

Det skal dog bemærkes, at eddike og eddikesyre er skrappe mod dine vægge. Fugerne kan begynde at opløse sig selv, hvis du ikke passer på. Et godt lille trick er her at blande 1 del eddike op med 2 dele opvaskemiddel. Opvaskemidlet sikrer eddiket mod overfladespænding, så det kan trænge godt ned i kalkplamagerne på væggen – men i mindre koncentreret form.

Tag handsker på, åbn vinduet og gå i gang med at få fordelt eddiken i brusenichen. Undgå at sprøjte eddiken på, også selvom du har en sprøjte. Få det i stedet fordelt på væggen med en klud, som du dypper direkte ned i den koncentrerede blanding.

Lad eddikesyren sidde i maks 30 minutter før du skyller det af igen. Her skal du være sikker på, at det hele kommer af – så giv gerne brusenichen endnu en tur med det mildere rengøringsmiddel og flere skylninger efterfølgende.

Slip for kalk i brusenichen

Nyd en bruseniche uden kalkpletter

Hvis du endnu ikke er kommet kalkpletterne til livs i brusenichen… ja, så er der altså gået et eller andet galt i processen. Gentag alle trinene, indtil det virker for dig.

Og ellers, så kan du nu nyde dine bade i et funklende rent badeværelse uden kalk i brusenichen.

Annoncer