Få fem nyttige tips til dit For de store gør-det-selv typer derude, så ligger der en stolthed i, at man har lært sig selv hvad man kan. For gør-det-selv-personen er vejen frem nemlig via forsøg og fejl, og så prøver man igen.Men når det kommer til VVS-opgaver, så kan fejl være dyre. Hvis røret pludselig springer, og vandet når at flyde i minutter før du får afbrudt strømmen, så kan vandskaderne være en mindre katastrofe for dit hjem.
De fleste vil nok være enige med os i, at man som gør-det-selv VVS’er måske skal starte lidt varsomt ud. Herunder er vores 5 gode råd til gør-det-selv VVS’eren, der både har modet og lysten til at prøve selv.
1. Disse gør-det-selv VVS-opgaver må du selv udføre
Først og fremmest er det godt at vide hvilke VVS-opgaver, du må udføre, og hvilke du ikke selv må udføre.
Som tommelfingerregel må du udføre alle VVS-opgaver, der finder sted fra afspærringsventilen og ud til hanen, hvor WC- eller vandrørene er sluttet til.
Der er en meget god grund til, at ikke-fagpersoner ikke bare må udføre enhver tænkelig VVS-opgave. Landets net af vand- og varmerør kan nemlig kompromitteres af enhver person, der måske ikke har forstand på VVS’opgaver, men som alligevel tænker: “Jeg ku’ da liiiige…” Og utætte vandrør er roden til meget ondt i denne verden.
Herunder får du et hurtigt liste-overblik over de VVS-opgaver, du gerne må udføre som privatperson i Danmark:
- Udskifte vandhaner samt vandhanernes pakninger
- Tilslutte vand til vaske- og opvaskemaskinen
- Montere et WC, hvis tilslutningen er af samme type som det tidligere
- Montere en ny vask og et dertilhørende nyt armatur, hvis vandlåsen er synlig
- Tilslutte og montere nye radiatorer
- Lægge og tilslutte gulvvarme (husk, at der ikke må være skjulte samlinger, og systemet skal testes inden gulvet lægges)
- Tilslutte blandingsbatterier, toilet og armatur til bruser, hvis der er en ekstra afspærringsventil monteret ud til elementerne
- Hvis fjernvarmen opvarmer huset via en varmeveksler må du gerne ændre på centralvarmesystemet
2. Find ud af hvordan du afbryder vandet
Når du udfører elopgaver vil du gerne vide hvor relæet sidder, så du kan slukke. Og præcist det samme gør sig gældende med VVS-opgaver. Her er det bare vandet til hele huset, som du skal have slukket for i stedet.
Det, du leder efter, er en stophane, en afspærringsventil eller en kuglehane – kært barn har mange navne. Hvis du bor i et typehus i en by, så finder du typisk afspærringsventilen under et dæksel ude ved fortovet eller vejen. Hvis du ved hvor din vandmåler er, så kan du som oftest også finde en ventil, der kan afbryde vandforsyningen der.
Hvis du derimod bor i et hus på landet med eget fyr, så kig ude i dit fyrrum efter en hovedafbryder til vandet.
3. Luk vandkredsløbet, når du laver VVS-arbejde
Når du har fundet afbryderen skal du ikke vente på, at tingene går galt, når du laver VVS-arbejde. Du afbryder selvfølgelig vandforsyningen til huset, når du lukker op for vand- eller varme-rørene.
4. Lær at lave tætte samlinger på vandrørerne
Igen kan vi sammenligne med el-arbejde: For ligesom du skal lære at samle to ledninger til én på en sikker måde, ligesådan skal du selvfølgelig kunne lave tætte samlinger på vandrørene.
Vandrør samles via gevind. Og det er langt fra altid, at gevind kan holde på vandet af sig selv.
Løsningen er pakninger – og du behøver ikke at investere i et stort lager af gummiringe i forskellige størrelser for at være forberedt. Alt, det kræver, er blot, at du har en rulle hør-garn og en smule paksalve ved hånden.
Når du skruer to gevind sammen, så kan du nemlig bruge hør-garnet som pakning. Træk to totter af hørgarnet på ca. 20 cm., og læg dem sammen på langs. Herefter vikler du det om gevindet – start indefra, og bevæg det udad i cirkler med uret, mens du følger gevindets riller. Når det er rullet færdigt skal hør-garnet presses helt ind i gevindet – hold og pres om gevindet med fingrene, mens du drejer røret mod urets retning. Slut af med at smøre en smule paksalve på.
Og så er du klar til at samle rørene. Hvis du har gjort det korrekt, så kommer de aldrig til at lække så meget som en dråbe.
5. Afprøv ALTID når du er færdig
Endelig skal du selvfølgelig også afprøve dine installationer, udskiftninger eller øvrige VVS-arbejde. Du må aldrig antage, at tingene holder tæt uden at tjekke efter.
Det er simpelt at afprøve. Når du har udført VVS-arbejdet tænder du for vandet ved afspærringsventilen igen, og bekræfter via anden metode, at vandet flyder i rørene. Så tester du dit arbejde på alle tænkelige måder – skru op og ned for vandet. Hvis alt holder tæt, så kan du godt stikke dig selv en high-five.