Byg selv projekt – få inspiration til en plantekasse

Forår og sommer inspirerer ofte til at få ryddet gevaldigt op i skur, garager og carporte. Har du lavet nyt hegn, skiftet terrassebrædder eller lavet andre projekter, så har du måske, som mange andre ”gør det selv folk”, svært ved at kassere noget der stadig er brugbart. Har du noget træ i overskud så kan du lave et par plantekasser på hjul ud af det, det er faktisk ikke så svært at få skruet en plantekassen sammen, og sætter du hjul på den, kan du få rigtig meget glæde af den på din terrasse.

På terrassen er det altid rigtig dejligt når solen er fremme og der kun blæser en sagte vind, men når solen er væk og blæsten tager til, vil det være dejligt med noget læ. Du har måske overvejet at lave et læhegn med stolper og brædder eller færdige hegn, men det jo stationært og vil ofte tage noget af den dejlige udsigt du har fra terrassen, udover haven. Det er jo bare energi til krop og sjæl at sidde på terrassen og se ud på de farverige blomsterbede, frugttræerne og græsplænen med besøg af naturens mange forskellige dyr, så nej et hegn vil ikke være den rigtige løsning. Et læhegn er jo heller ikke altid lige kønt og kan til tider misklæde den dejlige terrasse. Et fastmonteret læhegn beskytter jo kun imod vinden fra én retning, medmindre du indhegner hele terrassen.

plantekasser på hjul
Eksempel på resttræ fra en terrasse der kan bruges.

Ønsker du blomster og planter på terrassen – Plantekassen er løsningen

Med en plantekasse på hjul kan du løse flere udfordringer på en gang på terrassen. Den kan give læ for vinden uanset hvor den kommer fra, den kan flyttes rundt så du forsat kan bibeholde den gode udsigt, og så er den da også rigtig flot at se på, når den er plantet med blomster, buske, krydderurter, eller hvad du gerne vil have i kassen til at forskønne din terrasse. Du kan eventuelt starte med at lægger nogle af forårets blomsterløg i plantekassen. Sådan kan du tidligt på foråret have en smuk blomsterkasse fyldt med vintergækker, krokus, hyacinter, påskeliljer eller tulipaner.

Hvordan kommer du i gang med at lave en plantekasse?

Har du noget træ liggende fra tidligere renoveringsprojekter, så kig på det og se om der er noget af det der kan bruges.

Hvilke materialer skal du bruge til at bygge plantekassen

  • Brædder
  • Skillerumslægter 38 x 57 til skellet
  • Rustfri 55 mm. skruer til montering af brædder på skelettet.
  • 100 mm. skruer til samling af skelettet.
  • Hjul
  • Træmaling
  • Ukrudtsdug eller drivhusfolie til beklædning af indersiden.

Hvilket værktøj skal du bruge

  • Slagboremaskine eller skruemaskine
  • Bor og bits sæt
  • Vinkel og tommestok
  • Håndsav eller kapgering sav.
  • Skruetvinger


Inden du starter med din plantekasse, så skal du overveje hvilket materiale din plantekasse skal laves af og hvor lang tid du forventer kassen skal holde. Lærketræ er noget af det mest brugte, da det holder længere end fyrretræ, men vil du alligevel male det med træbeskyttelse, kan du også bruge trykimprægneret træ der er noget billigere. Husk du skal være opmærksom på du ikke må have spiselige planter/urter i kassen, hvis du bruger trykimprægneret træ. Når du har været i gang med oprydningen og fundet noget træ, du tidligere har investeret i, så skal du selvfølgelig bare genbruge det.

Der findes lige så mange forskellige måder at lave plantekasser på, som der findes plantekasser, her kommer et forslag til en fed plantekasse på hjul.

Når du er klar til at gå i gang, så er det en god ide at lave en skitse af din plantekasse. Hvor høj, lang og bred skal kassen være. Her kan du med fordel se på størrelse af det resttræ du har liggende og beregne højden ud fra bredden på dine brædder. Eks. er et bræt 14 cm i bredden så vil du med en højde på 70 cm skulle bruge 5 brædder på hver side. Bunden er lidt på samme måde, hvor 3 brædder = 42 cm. i bredden + beklædning på hver side på 2 x 2 cm.

Her er et eksempel på hvordan du kan lave en plantekasse ved at bruge nogle gamle terrassebrædder af lærketræ der er 14 cm i bredden, 2 cm i tykkelsen og lidt forskellige længder, der skal skæres til. Kassen er lavet med en højde på 98 cm. + hjul og en bredde på 46 cm. (3 bundbrædder på tilsammen 42 cm. + et dækbræt på hver side på 2 cm.) og en længde på 124 cm. Måske du tænker den bliver for høj og klodset, men det virker faktisk rigtig godt med den højde, så længe den ikke er så bred, og så giver den rigtig meget læ.

Skelettet til kassen

  • Bunden af skelettet vil således være 2 x skillerumslægte på 120 cm. i længden
  • 3 skillerumslægte til ende- og midterstykke i bunden på 34,6 cm. (42 cm – 3,7 cm. på hver side som er bredden på skillerumslægten)
  •  4 skillerumslægter til hjørnestolper og 2 stolper på højkant midt i plantekassen skal være 92,3 cm. (98 cm. – 5.7 cm. højden på bundrammen)

Beklædning af plantekassen med terrassebrædder

  • 14 stk. terrassebrædderne til siderne på 124 cm. (120 cm. + 2 x 2 cm. Disse skal gå udover kassens skelet i hver ende)
  • 3 stk. terrassebrædderne i bunden på 120 cm.
  • 14 stk. terrassebrædderne i hver ende på 42 cm.

Det første du gør, er at få målt op og skåret alle brædder og lægter til i de rigtige mål. Har du en kap-gering sav, så er du sikker på dit snit bliver helt lige og det gør det væsentlig lettere at få det samlet så det ser ordentligt ud.

Når du har alle savet alle stykkerne ud, skal du i gang med at samle skelettet.

plantekasser på hjul
Næsten klar..

Du starter med bundrammen

Her samler du hvert hjørne med 2 skruer i hver samling. Brug vinkel til at tjekke det er lige. Når du har samlet bunden, skal du have skruet de lodrette lægter på en i hvert hjørne og en i midten på hver side, også her bruger du 2 skruer i hver samling.

Nu er skelettet færdigt og du kan faktisk begynde at montere brædderne. Læg skelettet på siden og sæt de 3 bundbrædder fast med rustfrie skruer på alle 3 steder på bundrammen, 2 skruer i hvert bræt, på hver samling, så holder det rigtig godt. Vær opmærksom på, at de skal passe med skelettet både i længden og i bredden. Du kan med fordel bruge en skruetvinge i hver ende, så du får det sat rigtigt inden du begynder at skrue skruerne i.

Når bunden er lavet, kan du begynde at montere beklædning på siderne. De lange brædder skal monteres så de er 2 cm længere i hver ende end skelettet. Igen er det vigtigt du sætter 2 rustfri skruer i hvert bræt på alle 3 samlinger. De korte brædder i hver ende monteres med 2 skruer i hvert hjørne.

Når alle brædder er monteret, skal du have sat hjul på din plantekasse. Her er det vigtig at du vælger nogle ordentlige hjul, der kan tåle den samlede vægt af din plantekasse. Derudover skal de være med plademontering, svingbare og 2 stk. skal være med bremse. Der monteres et hjul i hvert hjørne af plantekassen. Vil du lave lidt ekstra finish på kassen, kan du montere et høvlet bræt på kanten af plantekassen. Hvis du bruger et bræt på ca.10 cm. i bredden og ca. 1 cm. i tykkelsen og skærer dem i smig (altså 45 grader på din kap-gering sav), så du får en fin kant med en professionel samling i hvert hjørne. Nu er din plantekasse færdig til at blive malet, her kan du med fordel bruge heldækkende træbeskyttelse eller lærketræsolie, der får din plantekasse til at holde længere.

Hvad skal I bunden af en plantekasse, fiberdug eller plastfolie?

Skal din plantekasse stå under halvtag eller inde, kan du godt fore den med drivhusfilm eller kraftig plastfolie og så vil den være tæt. Men skal plantekassen stå ude, og indimellem være udsat for regn, så risikere du at dine planter drukner i de våde perioder, hvis der ikke er dræn i kassen.

Når du har dræn i kassen, kan det selvfølgelig hurtigt blive noget svineri når overskudsvandet trækker jord og sand med ud på din fine terrasse, men når du sætter fiberdug inde i kassen, så holder dugen på jord m.m. og det vil kun være overskudsvandet der løber ud.

Nu er du næste klar til at komme i gang med at fylde planter i din plantekasse, men er den som i eksemplet forholdsvis høj, kan det være en fordel at komme Lecanødder eller måske nogle isoleringsplader i bunden, så du ikke skal fylde hele kassen med jord. Her er det afgørende hvilke planter du vil have til at gro i kassen. Er det buske eller træer, kræver det mere dybde end f.eks. krydderurter.

plantekasser på hjul
Det færdige resultat. Hvis du bygger flere plantekasser på hjul, kan de sammen bruges som læskærm.

Plantekasser og højbede er i dag meget brugt til at skabe underværker for indretningen af terrassen og i haven. Plantekasser findes i et utal af forskellige former, størrelser og materialer. Når det kommer til ”gør det selv” projekter, er træ stadig det mest brugte materiale og har du mod på det, er det ikke svært at bygge en plantekasse selv, og har du noget genbrugstræ liggende, så er det bare om at komme i gang. Glæden og tilfredsstillelsen ved at have bygget plantekassen selv er helt enorm.

Hos 10/4 byggemarked kan du købe materialer du ikke har online:
Træ til plantekassen finder du på: www.10-4.dk/trae
Hjul til blomsterkassen kan bestilles online på: www.10-4.dk/hjul
Lecanødder eller kugler kan bestilles online på: www.10-4.dk/lecanodder

God fornøjelse.

Annoncer