De fleste af os oplever det på et eller andet tidspunkt at en vandhane drypper. Den dryppende lyd kan hurtigt blive definerende for hele lydbilledet i køkkenet, og drive de mest sindsstabile mennesker ud i vanviddet.
Hvis der er én ting, der dog kan gøre dig mere vanvittig end lyden af en dryppende vandhane, så er det vandregningen, den efterlader i din postkasse.
Med andre ord: Hvis din vandhane drypper, så er der kun gode grunde til at få den fikset.
Men hvordan får man repareret en dryppende vandhane? Det skal vi se på i denne artikel. Læs med, og bliv fri for drypperiet i dag.
Hvis bare en vandhane drypper, kan det blive dyrt
Lad os først begynde med at kaste et blik på omkostningerne, hvis du ikke får gjort noget ved problemet. Lad os holde kubikmeterprisen på vand – prisen pr. 1000 liter – for øje. I 2023 er denne pris på ca. 55 kr. i gennemsnit for hele landet.
Hvis din vandhane drypper en smule – lad os sige et dryp i sekundet, rundt regnet – så tænker man umiddelbart ikke, at det gør så meget. Men et dryp i sekundet bliver til næsten en liter i timen – og 20 liter i døgnet.
Over et år bliver det til ca. 7,3 kubikmeter vand, hvilket svarer til godt 400 kr. ekstra på vandregningen.
Og dét er blot hvis din vandhane drypper en smule. Det bliver hurtigt værre, hvis vandhanen drypper med endnu højere frekvens, eller hvis den decideret løber. Så koster det flere tusinde kroner hvert år, hvis du ikke får den lavet.
De 3 hyppigste årsager til en dryppende vandhane
Når en vandhane drypper, så er det meget sjældent fordi du skal til at udskifte hele armaturet. Ofte er det blot en lille ting, der er i vejen. Herunder har vi listet de 3 mest typiske ting, der forårsager dryppende vandhaner
- Tilkalkning
- Slidt kartouche
- Defekt spindel
Tilkalkning kan forårsage en dryppende vandhane via slid på pakningerne i vandhanen, der gør den utæt.
En slidt kartouche kan også give dryppende vandhaner. Kartouchen er en åbne-lukke-mekanisme, der sidder i de fleste étgrebs-blandingsbatterier, og styrer mængden af vand, der løber igennem. Hvis kartouchen er årsagen til problemet skal den udskiftes.
En defekt spindel kan også give dryppe-problemer. Der sidder en spindel i både højre og venstre side af togrebs-blandingsbatterier, og her tjener spindlen den samme funktion som kartouchen i de nyere blandingsbatterier. En udskiftning af spindlen kan ofte stoppem drypperiet.
Sådan fikser du en vandhane der drypper
Når tiden er kommet til at få ordnet din dryppende vandhane én gang for alle, så kan du med fordel bruge den lille guide, vi har vedhæftet herunder.
Det kan være en god idé både at købe udstyr til afkalkning såvel som en ny kartouche (ved etgrebs-blandingsbatterier) eller nye spindler (ved togrebs-blandingsbatterier). Så er du sikker på, at du kommer problemet til livs første gang du giver dig i kast med at reparere vandhanen.
Du skal afsætte ca. en times tid til arbejdet.
Trin 1: Afkalk filteret
Filteret i din vandhane sidder typisk helt ude i spidsen af blandingsbatteriet. Den kan du skrue af med en tang – brug gerne en klud eller nogle gummi-elastikker til at tage trykket fra tangen mod vandhanen, så der ikke kommer ridser.
Når du har fået skruet filteret af kan du skylle alle dets komponenter igennem med vandet fra en anden vandhane. Der sidder både en pakning, holder samt selve filteret i den.
Så er det blot at hælde noget husholdningseddike – enten klar eller gult – op i et glas. Herefter lægger du filteret og dets komponenter ned i eddiken, og lader det hele stå i et døgns tid. Herefter vil filteret være renset for kalk, og du kan sætte det på igen.
Trin 2: Sluk for vandet til din bolig
Så skal vi have slukket for vandet i din bolig.
Typisk vil du kunde finde en afspærringsventil ved din vandmåler. Bor du inde i byen sidder vandmåleren ofte ved et dæksel ude ved vejen.
Du kan også nøjes med at slukke vandet op til vasken, hvis der sidder en stophane til blandingsbatteriet under vasken. Sørg dog altid for, at du også ved hvor hoved-afspærringsventilen sidder inden du begynder at pille ved VVS’en i din bolig.
Trin 3: Skift spindlerne
Hvis du har en ældre vandhane, så sidder der typisk 2 spindlere i hver sin side af vandhanen – ved hvert greb. Normalt kan du skrue disse greb af, og tilgå spindelen i den pågældende side.
Hver spindel skal skiftes, og til de fleste vandhaner anvendes de i en standardstørrelse. Du kan købe et par nye i dit lokale supermarked.
Trin 4: Skift kartouchen
Hvis du har en nyere vandhane – et etgrebs-blandingsbatteri – så er spindelerne udskiftet med en kartouche. Men denne kan altså også blive defekt, og forårsage en dryppende vandhane. Så nu udskifter vi kartouchen.
Kartoucher kommer ikke i standardstørrelser, men er ofte tilpasset den specifikke vandhane. Det er derfor vigtigt, at du anskaffer en ny kartouche, som passer til dit blandingsbatteri. Få fat i producenten for at høre hvad du skal bruge, og hvor du kan skaffe det.
Når du modtager den nye kartouche vil det som oftest være sammen med en lille vejledning, der fortæller dig hvordan du skal skifte den gamle ud med den nye. Igen er metoden forskelllig fra blandingsbatteri til blandingsbatteri, men kartouchen sidder typisk i “kroppen”, hvilket betyder, at du skal have vandhanen helt afmonteret.
Og når du har færdiggjort dette arbejde, så kan du godt klappe dig selv på skulderen – for du har lige sparet dig selv for at betale for meget på vandregningen næste gang den tikker ned i postkassen.
Hold også øje med vandhanen til havevanding
Det er afgørende at have opmærksomheden rettet mod alle vandhaner, både indenfor og udenfor huset. Indendørs vandhaner kan være skjulte kilder til unødvendigt vandtab.
På samme måde er udendørs vandhaner vigtige at holde øje med. Vandhaner, haveslanger og andre udendørs vandinstallationer kan også lække eller dryppe, hvilket kan føre til betydeligt vandspild. Ved at være opmærksom på selv de mindste tegn på lækager og handle hurtigt og derved spare penge.
Læs mere om vandspild på sparenergi.dk.